Девет грешки кои ги правиме несвесно ни ја уништуваат кожата…

Акните се еден од феномените на нашата кожа, кои нè фрла во очај. Без оглед на тоа дали тие одеднаш се појавуваат, како резултат на стрес, или хронично се бориме со нив, овие мали точки не се лесни за искоренување. За да ви помогнеме барем малку, идентификувавме за вас девет грешки кои ја влошуваат состојбата со акните на нашата кожа:

1. Не се миете доволно често – Со оглед на тоа колку пати го допираме лицето во текот на денот, потта ги затвора порите и веројатно е кожата плус секојдневно со шминка, неопходно е да се измие двапати во текот на денот.

2. Пречесто го миете лицето – Премногу често миење  го отстранува заштитниот слој на кожата, и затоа е иритирана и произведува повеќе масти, и на овој начин акните се појавуваат без оглед на вашата хигиена.

3. Под туш прво го миете лицето – Миењето на лицето под тушот оставете го за на крај.  За да не останат остатоци од шампонот кои ќе ви ја изиритираат додатно кожата и ќе поредизвикаат црвенило.

4. Користете премногу производи – Сложените рутини со многу чекори се премногу груби за нашата кожа. Одлучете се за еден производ кој е квалитетен и пријатен о негувајте го вашето лице.

5. Користете производи кои се премногу груби за вашата кожа – Ако имате чувствителна кожа, избегнувајте груби производи базирани на алкохол, како и пилинзи кои можат да ја иритираат кожата.

6. Не ја хидратирате вашата кожа доволно – Добро нахранета и хидрирана кожа е помалку подложна на појава на акни. Ова исто така важи за луѓе со мрсна кожа тип!

7. Третирајте ги акните само откако ќе избијат на површината – Важно е дека елементите кои се блиску до кожата на лицето, како на пример мобилен телефон или навлака за перница, секогаш се чисти!

8. Не јадете здраво – Важно е да се јадеме здраво, бидејќи на овој начин им овозможуваме на сите органи да функционираат правилно. Избегнувајте масна храна и намалете го внесот на шеќер. Зелениот зеленчук и шумското овошје ќе ја направат вашата кожа сјајна и брилијантна.

9. Не заборавјате го дерматологот – Секој од нас има различна кожа, а најголемата грешка што ја правиме е тоа што се третираме себеси како мислиме и експериментираме. Потребно е да го посетите дерматологот и да советувате за соодветна терапија за кожата на вашето лице.