Која положба на спиење е најдобра за телото?

Се докажа дека креветот на кој спиете може да влијае на вашата состојба во текот на денот! Како спиете?

* Најдобрo – на грб. Позицијата на задниот дел гарантира добра циркулација на мозокот, пријатна е за вратот и грбот. Помалку бори на лицето, бидејќи ништо не ја притиска кожата на лицето во текот на спиењето, и сонот на грбот, исто така, влијае на убавината на градите.
* Лошo – во положбата на ембрион. Тоа може да биде многу пријатна положба, сепак, го ограничува движењето на дишењето и предизвикува притисокот на внатрешните органи. Како спиење на страна, спиењето во ембрионската положба предизвикува брчки и опуштање на градите. Покрај тоа, редовното спиење во ембрион положба предизвикува и непријатен ефект врз цревата.
* Најлошо – на стомакот. Дури и за неколку минути во оваа позиција, додека сте будни, може да се предизвика непријатност а замислете осум часа! Исто така, оваа позиција е штетна за зглобовите и мускулите.
* Добро – на страна. Особено на левата страна на телото! Ова го спречува грчењето и стомакот рефлукс, а исто така ја олеснува функцијата на срцето. Ова е особено добро за бремени жени кои не практикуваат да спијат на грб. За жал, таа создава брчки и опуштени гради поради гравитацијата.

loading...