Честото мокрење не е за занемарување!

Мокрењето може да биде многу непријатно, особено кога тоалетот не е во близина или кога често се случува. Но, треба да се знае дека честото мокрење е медицински проблем. Ако мокрите значително повеќе од шест пати на ден или повеќе од два пати во текот на ноќта, побарајте помош од уролог. “Има многу можни причини”, вели шефот на урологијата во Charti Scientific Hospital во Берлин.

Важно е рано да го откриете проблемот. 

Тука спаѓаат зголемена простата (кај возрасни мажи), дијабетес или инфекција на уринарниот тракт. Добрата вест е дека “најголемиот дел од проблемите може да се решат многу лесно ако се забележат доволно рано”.

Потребата за уринирање е всушност предизвикана од болка, објаснува тој. Празнењето на урината од мочниот меур преку канал наречен уринарен тракт е сложен процес и затоа не изненадува зошто на малите деца им треба многу време да го совладаат. Но, сите оние кои ја преминуваат границата која претставува нормала, што поскоро да се јават на доктор. Оти, овој проблем сам по себе нема да исчезне.