Monday, March 8, 2021

Убави вести

Заедно со Magic_craft создадете совршена празнична атмосфера во домот!

Наскоро ќе започне новогодишна еуфорија, а ние сме сигурни дека и вие сакате да внесете барем мал дел од неа во вашиот...

Започнува детскиот фестивал „Поточиња“

Денеска и утре, во Македонската опера и балет ќе се одржи најновото издание на детскиот фестивал „Поточиња“. За време на фестивалот, најмалите и најмилите...

Патувачката изложба на уметницата Дороти Пачкова на 07.02.2019 во МКЦ Битола!

Патувачката изложба под наслов „Уште што друго сум освен што сум канцер на општеството“ "TRANSCENDENT FEMINISM", на уметницата Дороти Пачкова, имаат можност да ја погледнат и битолчани,...

Зошто се произведуваа генетски модифицирана храна?

Овие прашања и одговори ги подготви СЗО како одговор на прашања и грижи од владите на земјите-членки на СЗО во однос на природата и безбедноста на генетски модифицираната храна.  1. Што се генетски модифицирани (ГМ) организми и ГМ храна? Генетски модифицираните организми (ГМО) може да се дефинираат како организми (т.е. растенија, животни или микроорганизми) во кои генетскиот материјал (ДНК) е променет на начин кој не се јавува природно со репродукција и / или природна рекомбинација. Технологијата често се нарекува "модерна биотехнологија" или "технологија на ген", понекогаш и "рекомбинантна ДНК технологија" или "генетски инженеринг". Таа им овозможува на избраните поединечни гени да се пренесат од еден организам во друг, исто така, меѓу несовршени видови. Храната произведена од или со користење на ГМ организми често се нарекува ГМ храна.  2. Зошто се произведува...

Кога животните се спасени…

Низ светот, често се случува ретките видови на животни да бидат препродавани и да се злоупотребуваат. Тие не само што ја губат својата слобода,...

Од први октомври стартува патувачка изложба на уметницата Дороти Пачкова!

1 октомври (понеделник), со почеток во 18.30ч., во ИКАР КАТ во Охрид ќе биде отворена изложбата со наслов „УШТЕ ШТО ДРУГО СУМ ОСВЕН ШТО СУМ КАНЦЕР НА ОПШТЕСТВОТО“, на...

Готвиме со љубов, готвиме со Ане! Три супер вкусни рецепти

Рецептите на Ане е Инстаграм профил кој мора да го заследите! Профил кој секојдневно споделува интересни, здрави и вкусни рецепти.

Дали сте хипохондрик?

Хипохондриците се познати по тоа што имаат непотребни грижи и паники околу здравјето, а многумина сметаат дека тоа е негативно за умот и телото....

Патувачка изложба на Дороти Пачкова, во Штип – Дом на млади,...

„АРТ ФЕМ“ проектот е производ на согледување на непостоењето на активистички феминистички мрежен центар, кој ги унапредува правата на уметничките, им...

На 21ви април во 16:00 часот дружба и размена за љуботелите...

Деветата книжевна дружба и размена на прочитани книги, во организација на Fb групата „Размена на книги/books exchange“ ќе се одржи на 21 април 2018...