Friday, May 14, 2021

Сте живееле ли сами пред да стапите во брак или во...

Сте живееле ли сами, пред да стапите во брак или во заедничко живеење? Ако не сте во брак тогаш периодот кога можете...

Еден си ми, мој си ми, брат роден си ми!

Еден си ми, мој си ми, брат роден си ми. Те сакам неизмерно силно и длабоко. Онака вистински. Иста крв тече низ нашите вени,...

Ја ујдисавме едвај со меракот

Се шетавме еднаш со меракот   по чаршија стара, калдрмена...  мерак ‘ко мерак, мераклисал  едни заносни очи ‘ко бадеми...  (А јас пак, таква атерџика,  на меракот ли да му расипам?)  Мерак ‘ко мерак, не остава,  мира на срце не ти дава,  душата не ти ја одмора,  сонот ти го забркува  сé дур’ не си се кандисаш  да му дадеш тој што си бендисал.  (Да има сé што мераклисал)  А јас пак, на мерак мераклика,  се дуздисав во најубавото,   во она ѓувез - црвеното...  на усниве - боја на виното,  на лице - од баба белилото,  на образи - од љубов руменило,  на душава - девствената невиност...  и во мирисна, топла квечерина,  се рашетав по старата чаршија  од пусти атер на меракот   ќејфот да му го направам...  Очи ‘ко очи, сé гледаат,  та и мене не ме одминаа...  се загнезди ѓувез - црвеното  во заносното око бадемово...  (Ах, ми дојде срцето на место!  Ја ујдисавме едвај со меракот!)    Соња Змејкоска * Испратете и вие своја проза или поезија на @info@ubavo.mk

Само една душа, ќе те научи што е љубов…

Кога ќе ја поминеш онаа фаза на душевен раст, кога бараш што заслужуваш...Ќе сфатиш дека најубавите нешта, доаѓаат самите. Ќе сфатиш дека...

Постои место на кое бегаш кога сите прашуваат- Како си?

Постои место на кое бегаш кога сите прашуваат- Како си? И има име тоа место, едноставно е, се вика- Онака... Кога веќе си таму, далеку од...

Понижувањето го убило писателот…

Понижување, една од најтешките психолошки трауми. Понижувањето ја уништува главната морална вредност на личноста - чувството за сопствено достоинство.Кога некое лице доживува и трпи понижување,...

Сеанса со себеси…

Подолу ќе имате можност да прочитате една многу убава песна, песна за животот и за тоа како треба да се живее. Овие стихови се...

Мајка му ќе е невестата или јас?

Се вели дека подготовките за свадбата се едни од најубавите моменти во животот, кои се паметат засекогаш. Дека таа возбуда не се опишува со...

Ниедна болка не е поголема од онаа во тебе…

Се појавува онаа гадна тишина и во неа само срцебиење...Си го слушаш дишењето, мислите ти поминуваат како секунда извајана во вечност...и од некаде она...

Дишам кога ти вдишуваш, заспивам кога ти ги затвараш очите, живеам...

Нема посилен момент од оној кога те сретнав за прв пат. Сите те гледаа, чудно...Им ја чувствував жедта додека стоеше на ќошот од собата- да...