Насмеаниот човек носи среќа…

Насмевката е најпрепознатливата емоција на лицето. Насмевката предизвикува одредени процеси во човечкиот мозок, активирајќи ја врската “мозокот-телото”. Па, зошто е корисна насмевка?

1. Насмевката нè прави среќни (дури и кога сме во лошо расположение)! Дали се сеќавате на врските помеѓу мозокот и телото? Значи, едноставна насмевка го испраќа сигналот до мозокот дека сме среќни. И кога сме среќни, телото почнува да произведува разни видови ендорфини, што го зголемуваат расположението.
Овој принцип е откриен во осумдесеттите години од дваесеттиот век и потврден со бројни истражувања. Но, истражувањата исто така покажале спротивност: кога се уморуваат, луѓето почнуваат да се чувствуваат несреќни.

2. Насмевката ги прави луѓето околу нас среќни! Насмевката е заразна. Истражувањата покажуваат дека е доволно за да се сретне барем еден насмеан пријател и дека и другиот човек безнадежно почнува да го прави истото. Интересно, нели? Кога некој се смее, ги инфицира другите луѓе со добро расположение. Насмеаниот човек носи среќа.

3. Насмевката нè прави поатрактивни! Ние сите обрнуваме внимание на луѓето кои се смеат. Постои фактор на атракција: сакаме да знаеме кој и зошто се насмевнува. Фрустрацијата и тагата ги одвраќаат луѓето, а насмевката ги привлекува. Волшебната насмевка го прави човекот поатрактивен во очите на спротивната страна. Значи, следниот пат кога ќе закажете состанок, не заборавајте да се насмевнете. Ова ќе ја направи вашата “половина” посреќна и позаинтересирана за вас.

4. Насмевката помага во отстранување на стресот! Насмевката помага да се ослободиме од замор, исцрпеност и преоптоварување. Насмевката може да го намали чувството на грижа. Кога сигналот дека сме среќни (дури и ако тоа не е така … во тој момент), дојде до мозокот, телото, како по правило, ја намалува стапката на дишењето и пулсот. Намалување на нивото на стрес многу благотворно влијание врз здравјето во целина, како резултат на тоа, го намалува крвниот притисок, го подобрува варењето на храната и допринесува за нормализирање на крвниот шеќер.

5. Насмевката е попривлечна од шминката! 69% од луѓето мислат дека една насмеана жена без шминка е попривлечна од жената која нема позитивен став и која користи шминка. Мускулите кои ги користиме за насмевка, го креваме лицето, тоа прави да се чувствуваме помлади и позадоволни.

loading...