Треба да се љубиш себе си, за да можеш да љубиш друг…

Здравата љубов кон себе е голема религиозна вредност.

Човек кој не се сака самиот себе си никогаш нема да може да сака некој друг. Првиот бран на љубовта треба да започне во твоето срце. Ако тој бран не е развиено за вас, нема да се развива ни за некој друг, бидејќи сите други се далеку пред вас.
Тоа е како камен фрлен во тивко езеро: околу каменот се појавуваат првите бранови, а потоа продолжуваат да се шират на далечните брегови. Првиот бран на љубовта треба да се појави само околу вас. Човекот мора да го сака своето тело, да ја сака својата душа, целосно да се сака себеси.

И тоа е природно, инаку воопшто не би преживеале. И тоа е убаво, бидејќи таа те прави поубав. Човекот што се сака самиот станува грациозен, елегантен. Човекот кој се сака самиот себе неизбежно ќе стане повеќе молчелив, повеќе медитативен, повеќе молитвен од човек кој не се сака себеси.

Ошо

loading...