Кога да застанете на лудиот камен? Кои се идеални години?

New York Times храбро објави дека често споменуваната теорија дека 50% од браковите завршуваат со развод е само мит. Всушност, тие нè уверија дека диспозициите за развод се нешто од минатото.

Една од причините за овој нов тренд е подоцна да се венчате. Одложувањето на бракот им дава на луѓето повеќе време да разберат што сакаат од партнерот и да го најдат оној вистинскиот партнер.

Според авторот на статијата, се чини дека времето е на наша страна. Мажите во доцните дваесетти години и постарите имаат слобода да ја слават својата осаменост и да истражуваат. Одеднаш, во триесеттите години, бракот се претвора во мудар чекор.

Сепак, пристигнаа нови предупредувања. Една неодамнешна студија од Институтот за семејни истражувања покажа дека чекањето брак е корисно само до одреден степен.

Според Институтот (и конвенционалната мудрост), бракот во дваесеттите години носи ризик за развод во првите пет години од 32%. Помеѓу 20 и 24, ризикот е 20%; помеѓу 25 и 29 15%; а помеѓу 30 и 34 има 14% ризик за развод.
Трендот потоа се менува: за луѓе над 35, ризикот од развод скокнува на 19%. Според анализата на податоците, се чини дека магичните броеви помеѓу 26 и 32 се.

 

Ах. Кога станува збор за нашето срце, науката постојано трча па како да не не фати…

loading...