Производи кои дерматолозите никогаш не би ги ставиле на своето лице!

Од нив никој повеќе не знае за кожата што е најдобро, но и што е најлошо. Еве што ја состои црната листа на дерматолозите, бидејќи производите со овие состојќи се поштетни отколку корисни:

Производи со вештачки мирис. На составот на препаратот е означен само како мирис, но вештачките мириси можат да предизвикаат иритација на кожата и да имаат несакани ефекти поради адитиви (како што е фталат). Поради ова, дерматолозите избегнуваат козметика со вештачки мириси и ги избераат оние препарати со етерични масла и билни екстракти, бидејќи не се само побезбедни, туку имаат и корисни ефекти врз кожата.

Производи со алкохол. Алкохолот е составен дел на повеќето козметички производи, во оние за нега на косата, во парфемите, како и производите за нега на кожата. Всушност, тоа може да биде само причината за вашата кожа да биде сува, да се перута и да изгледа сивкасто. Побарајте козметика што содржи антиоксиданти, керамиди, пептиди, хијалуронска киселина …

Производи со лимоново масло. Сите природни состојки не се добри за секоја кожа. Дерматолозите не сакаат да ги користат производите од лимон, бидејќи можат многу да ја иритираат кожата, а кога се изложени на сонце, тоа може да предизвика силни реакции, а исто така и да стимулира хиперпигментација.

Производи за самопотемнување. Тие создаваат хемиска реакција на кожата, и сé уште не е познато какви долгорочни последици се појавуваат. Затоа, најдобро е да ја прифатите природната боја на вашиот тен и, можеби, за некои важни настани, да нанесете малку прав или бронза на критични локации.

loading...