Власинско Езеро – фабрика на црвени крвни зрнца!

Србија – Власинско Езеро, составен дел на општината Сурдулица, во секој период од годината е вистинскиот избор. Дестинација на која одново ќе се родите. Природа на дланка – поради чистиот воздух и недопрената природа, како и поради поволните карактеристики на климата со која располага, со право се нарекува фабрика на црвени крвни зрнца. Познато е дека престојот на ова езеро позитивно влијае на пушачите, астматичарите, анемичните луѓе и сите оние кои сакаат да го подобрат своето здравје. На 1.204м надморска височина. Бојата на водата варира од сиво сина покрај обалата до затворено сина на средината од езеро, со зелените подвижни површини дава посебен колорит на власинскиот предел. Туристите кои одлучуваат да ја посетат Власина со надеж дека ќе уживаат во риболов нема да бидат разочарани бидејќи езерото е населено со бројни и разновидни видови риби.

Сепак, посетителите кои се заинтересирани за убавината и посебните карактеристики на оваа област, најчесто сакаат да видат и да научат повеќе за познатите езерски пловечки острови. Тие биле создадени со подигање на водата од земја кога се акумулирала вода, заедно со вода и продолжиле со нивниот независен живот. Овие острови се единствени во светот, и секако една од причините зошто ова езеро е прогласено за заштитен природен резерват. Тие почнуваат да пловат кога се подига нивото на водата на езерото и силните ветришта. Доколку сакате чист воздух, мирна природа и рајски поглед посетете го ова езеро кое на прв поглед ќе ве маѓепска.

loading...