Бледи сте, поспани, не можете да се концентрирате на работа и сте лути на целиот свет?

Бледи сте, поспани, апатични, не можете да се концентрирате на работа и сте лути на целиот свет? Можеби едноставно ви недостасува железо…Знаци на дефицит на железо: гадење и несвестица, нарушен сон, апатија или раздразливост, недостаток на сила, тешкотии со концентрација и внимание, губење на апетитот, висока осетливост на светлина, чести настинки, зголемена фрактура на ноктите, рани во аголот на усните, опаѓање на косата и појава на седи влакна.

Што значи недостаток на железо? За да добиете одговор на ова прашање, пред сè, треба да се консултирате со неколку специјалисти. Најчестите причини за недостаток на железо во крвта абнормална менструација, крварење на матката, хемороиди, итн. Жените со анемија дефинитивно треба да бидат прегледани од гинеколог и да направат ултразвук на карлицата. Потоа, треба да се исклучи можноста за гастритис, гастрични улкуси, гломерулонефритис и слично се потребни тестови и ултразвук на абдоминалните органи (црн дроб, панкреас, слезина) и бубрезите и гастроскопија. Многу важен преглед во случај на анемија е колоноскопија, односно контрола на дебелото црево. Кога станува збор за надворешни проблеми – причините за анемија – можеме да ги бараме во крварењето при џвакање и нередовната исхрана што води до намалување на потребните протеини во телото. Ако го положите овој “докторски маратон” и причината за анемијата останува загатка, задолжително е да се контактира специјалист за крв – хематолог.

Како да се надокнади недостатокот на железо во телото? Најпрво, таблети и диета дадени од вашиот лекар. Додека, во исто време со железо не треба да се земе калциум, лекови врз основа на алуминиум хидроксид, тетрациклични антибиотици цел – тие се одложи неговата апсорпција. Редовна и здрава исхрана богата со железо е неминовна.

loading...