На пролет овој стар град го посетуваат толпа туристи само поради двете розови улици!

Секоја пролет во Стариот град Бон, поранешен главен град на Германија, пупките од цветни цреши ја преземаат власта по улиците и привлекуваат толпa гледачи кои сакаат да уживаат во оваа прекрасна глетка.

Жителите на Бон и туристите од целиот свет уживаат да поминуваат низ тесните улици кои во пролетта се претвораат во розови тунели.

Розовата сезона започнува со мали пупки кои цветаат во убави цвеќиња низ целиот стар град. За поддршка на овој феномен е фактот дека Стариот град Бон е добро заштитен од ветрот.

Постојат две главни улици во стариот град –  Breitestrasse i Heerstrasse . Дрвјата биле засадени во 1984 година за подобрување на микроклимата и условите во животната средина. 

loading...