Неколку причини зошто е добро да го додадете просото во вашата исхрана!

Просото е всушност многу старо семе кое го повлекува своето потекло од сув климатски регион, од Африка и северна Кина. Просото спаѓа во житни култури, топчесто е и ситно. Тоа е жолто и има сладок вкус.

Одлично е да се додаде во исхраната на бебињата и децата. Добро е за срцето и за бубрезите. Лекува дијабетис. Се користи и како превентива за рак на дојки. Го намалува ризиок од астма. Го намалува нивото на холестерол во крвта. Влијае добро врз желудникот и метаболизмот.

Нема некој силен и впечатлив вкус, па лесно може да го подготвите по мерка, со додатоци по ваш избор.

loading...