Која храна најмногу го јакне имунолошкиот систем?

Веќе бројни истражувања докажале дека лошата исхрана е главниот фактор што ја зголемува чувствителноста на телото на болести.

Меѓу продуктите што најмногу му користат на имунолошкиот систем спаѓаат говедското месо, печурките, чајот и јогуртот, па научниците препорачуваат таква храна да се консумира колку што може почесто, но со мера.

Говедското месо е најголем избор на цикн, кој помага во развојот на белите крвни зрнца. Добар извор на цинк се и школките, свинското месо и месото од живина, а на вегетаријанците како извори на цинк им се препорачуваат јогуртот и млекото.

За поздрава кожа, која е првата одбрамбена линија на телото, важно е внесувањето бетакаротин (го има во морковот, тиквата и тиквиците), кој во телото брзо се претвора во Витамин А.

За подобрување на имунитетот најдобри се зелениот и црниот чај.

loading...