Пет правила со чија помош мебелот во домот ќе изгледа како нов!

Кога купувате парче мебел, очекувате да ви служи со години. За жал, првата штета често се забележува по неколку месеци, особено ако станува збор за поевтини производи (иверица и пластика). Со цел мебелот да трае подолго, да биде зачуван и приближно во иста состојба како и кога бил внесен во домот, доволно е да следите неколку едноставни правила.

Размислете внимателно за тоа што каде ќе стои. Не составувајте или расклопувајте ја трпезаријата или работната маса, креветот и гардероберот повеќе од еднаш. Размислете во која просторија ќе биде нештото поставено, и само тогаш преминете на користење на алатките. Секое одвртување на завртките може да ги прошири постојните дупки, а често мебелот така е оштетен и на површината, што последователно не може да се поправи (изгребано или на некои места бојата се отстранува). Дури и при селење, секогаш кога е можно, мебелот треба да се пренесува без расклопување.

Почитувајте ја неговата намена. Седењето на маса може да изгледа како одлична идеја за вашето дете, но прекумерната тежина може да ја ослаби стабилноста на конструкцијата. Мебелот е направен за соодветна намена, така што неправилното или невнимателно користење може да го уништи. Скокањето на кревет или софа сигурно ќе го забрза неговото распаѓање, без оглед колку е добро направен.

Заштитете ги површините од влага. Еден од најголемите непријатели на мебелот е влагата. Тешко ќе можете да ја покриете потечената површина на масата, но многу лесно можете да спречите нејзино појавување. Секогаш чувајте чаши со пијалоци на подметнувачи и на тој начин ќе избегнете грди кругови и дамки. Истото важи и за саксиите, кои мора да стојат на соодветни тацни.

Редовно проверувајте ги завртките. Со текот на времето, како една од последиците од употребата, завртките се олабавуваат или паѓаат, така што мебелот станува разнишан. За да избегнете нешто да се распадне и да се сруши, треба да ги затегнувате завртките најмалку еднаш годишно.

Соодветно одржување. Никогаш не бришете дрвени површини со влажна крпа бидејќи дрвото ќе апсорбира влага, па по некое време бојата може да стане побледа. Наместо агресивни хемикалии, користете специјални средства за чистење на мебел, кои се формулирани на таков начин што ја штитат површината додека го зачувуваат нејзиниот сјај.

Ако не сте во можност да го замените со нов, потрудете се мебелот да изгледа што е можно подобро.

loading...