Која боја ќе ја одбележи 2021 според Институот Пантоне

Дали знаете како дизајнерите на ентериер подготвуваат годишни колекции на мебел? Креативниот процес, од идеи до готови производи, има неколку фази. Првата фаза е информирање за претстојните трендови во однос на општите теми инспирирани од тековните социјални настани, потоа боите, материјалите, текстурите итн. Постојат неколку референтни органи, односно институции, кои се една од почетните точки на оние среќни дизајнери и дизајнерски тимови кои работат во сериозни компании, во областа на производство на мебел или дизајн на ентериер. Една од таквите институции е PANTONE COLOR INSTITUTE, чија активност е на оваа тема широка. Во галеријата подолу можете да ја видите првичната инспирација за боите на ентериерот за 2021 и 9 изведени бои, засновани врз таа палета:

Покрај традиционалните водичи за бои и картони во боја (примероци од крпа, пластика или некој друг материјал), PANTONE пропишува околу 10 клучни бои секоја година кои ќе бидат релевантни, како за сезоната, така и за целата година, во областа на модниот дизајн. За дизајнери на ентериер и мебел, PANTONE нуди неколку референтни книги-водичи, кои треба да им помогнат да дизајнираат колекции, односно комплетна палета на мебел и украсни предмети за компаниите во кои работат или, едноставно, кои обрасци треба да се следат при уредување на некои ентериери.

Од дизајнерите, како и сите уметници, се очекува да нацртаат важни социјални теми и пораки преку креативниот процес и да ги дадат своите одговори на нив. Така е инспирирана оваа палета, т.е. започнати од настани на темата актуелна светска пандемија Ковид-19. Бидејќи светот е на толку разнишани нозе подолго време, погоден од кризи на повеќе нивоа, така чувствата како немир, неизвесност, вознемиреност и страв за иднината никогаш повеќе не биле нагласени. Затоа, дизајнерите сакаа да испратат порака со овие весели, младешки бои дека и покрај сè, не чека светла иднина и дека треба да останеме весели и оптимисти. Затоа тие сугерираат да се опкружуваме со токму овие бои.

loading...