Со Кари зачин во борба против рак!

Во Центарот за истражување на рак во Корк, Ирска, научниците третирале клетки на рак со супстанца наречена куркумин, која се наоѓа во популарниот индиски зачин кари и е заслужна за неговата посебна жолта боја.

Откриле дека куркумин ги убива клетките на ракот во рок од 24 часа, покажало истражувањето објавено во британскиот весник за рак. Претходните истражувања сугерираат дека куркуминот може да ги намали туморите и дека луѓето кои јадат многу кари може да бидат помалку изложени на болеста, иако куркуминот брзо ги губи антиканцерогените својства кога се вари.

loading...