Kако да му помогнам на моето дете во домашните задачи?

Kако да му помогнам на моето дете во домашните задачи? Тоа е перфектно! Користете ја оваа можност за да покажете како ефикасно да ги проверите изворите на информации. Онлајн учењето кое произлезе од коронакризата ја извади на виделина некако подзаборавената потреба од дигитализација на сите сфери на општественото живеење. Коронавирусот не ни даде избор. Напротив, ни покажа дека веќе не можеме да одложуваме одредени работи и ќе мораме брзо да се менуваме и прилагодуваме.

Прочитајте ја оваа кратка статија. Не треба да трае подолго од неколку минути. Почекајте совршена пригода за да му покажете на вашето дете! Повеќето деца мислат дека знаат сé кога станува збор за интернетот треба да се држи чекор со нивното користење на технологијата е навистина голем предизвик. Колку често го слушате вашето дете како прашува „Те молам, помогни ми во домашните задачи“? Не обвинувајте се ако вашиот внатрешен глас веднаш реагира: „Зар не сте чуле за Интернет?“.

Разбирливо е што претпоставувате дека сите одговори се веќе таму. Дали сте сигурни дека вашето дете е добро опремено за да провери извори на Интернет? Да, тие можат да бидат од генерација родени со мобилни уреди во свои раце, но честото лизгање и брзите палци не мора да одат рака под рака со вештините за критичко размислување и верификација. Имајќи го тоа на ум, следниот пат кога ќе ви биде поставено истото прашање, искористете можност да го научите вашето дете. Пребарувањето за веродостојна информација на Интернет може да биде збунувачко. Нема начин како да ги поминете сите страници со резултати од пребарувачот – треба да се направат некои избори. За теми што ви се познати, не треба да е голема работа: веројатно можете да именувате неколку сигурни извори на вести поврзани со, на пример, вашата професионална работа. Но, дали е подеднакво лесно и со другите прашања дискутирани во училиштето на вашето дете, како што е, да речеме, генетски модифицираната храна или климатските промени?

Многу ефикасен е начин да се оцени кредибилитетот на изворот или – да се каже уште покрупно – да се научи кој стои зад дадената информација.

Сè што треба да направите е да ги следите овие чекори: наместо да останете на непозната веб-страница, оставете го и отворете нови јазичиња за прелистувачи за да видите што велат другите веб-страници, вклучително и оние за кои веќе сметате дека се сигурни, за оригиналната страница. Откако ќе дознаете повеќе за организација или автор, можете да направите првична проценка за нејзината сигурност и да се вратите на читање на информациите што ги дала.Прилично лесно, нели? Иако самата техника изгледа прилично очигледна, истражувањата покажуваат дека таа не се користи вообичаено. Во 2017 година, научниците од групата за историско образование во Стенфорд ги оценија компетенциите на три карактеристични групи: проверувачи на факти, историчари и додипломски студенти од Стенфорд. Според студијата, проверувачите на факти се покажале како најбрзи и најточни, додека историчарите и студентите лесно биле измамени од несигурни извори.

Википедија – пријател, а не непријател Понекогаш најдобрата почетна точка е Википедија. Да, знам дека претпочитате да го чувате вашето дете далеку од веб-страница што „може да ја уредува секој“, вклучително и вашиот сосед кој споделува теории на заговор секогаш кога ќе се сретне со вас. Како прво, Википедија има неколку правила кои помагаат да се обезбеди точност и правичност на нејзините написи. И не двоумете се да им помогнете на вашите деца при следните домашни задачи. Наместо едноставно споделување на одговорот, покажете им како да ја потврдат доверливоста на изворот на Интернет. Кој знае, можеби е последен пат кога е потребна вашата поддршка? Интернетот е од интерес на секого, а нејзиното одржливо спроведување води единствено преку креирањето.

Дијана Станчевска

Испратете и Вие ваш текст на info@ubavo.mk

loading...