Животот на леваците не е лесен!!!

Со само 10% од населението се леваци, на сите други може да им биде лесно да заборават дека живееме во свет со десни раце. Но, освен тоа што е тешко да се пресече права линија со пар ножици дизајнирани за десницата, да се биде јужна нога може да има и некои суптилни ефекти врз нашето физичко и ментално здравје. Мозокот и телата на левицата можат да работат поинаку од оние на десничари. Се чини
дека раката е утврдена многу рано во развојот на фетусот, кога се утврдуваат и многу други работи за вашата иднина“, вели Роналд Јео, д-р, професор по психологија на Универзитетот во Тексас-Остин.

Научниците не се точно сигурни зошто некои луѓе се леваци, но тие знаат дека гените се одговорни околу 25% од времето. Постојат многу теории за тоа со што друго може да се утврди со која рака пишуваш, но многу експерти веруваат дека тоа е некако случајно. Идентични близнаци се понекогаш огледални слики едни на други – едниот
близнак има крт на десниот образ, а другиот има крт на истото место на левиот образ, на пример. Некогаш се веруваше дека генетскиот состав на близнаците треба да биде „огледуван“ исто така – затоа, едниот близнак треба да биде левак.Ниту едно од нив не е точно, но левакот е близу двапати почест кај близнаците отколку кај општата
популација.

Општеството има тенденција да ја поврзе левата страна на нешто со лошото („две леви стапала“), а десната со доброто („мојот десен, човек“). Но, ако сте левак, можеби нема да размислувате на ист начин како и десницата, според студијата на Универзитетот Стенфорд во 2009 година. На учесниците им беа покажани две колони апстрактни илустрации и беа прашани кои изгледаат поинтелигентни, среќни, искрени и попривлечни. Десетите почесто ги бираа илустрациите во десната колона, додека левичарите почесто ги избираа цртежите во левата колона. „За леваците, имплицитно, тие мислат дека добрата работа е лева, а лошите работи се десни, иако свесно, експлицитно, сè што е на јазик и култура им го кажува токму спротивното“, рече водечкиот автор на студијата во соопштение за печатот. 

Во студија од 2009 година на деца од 11 години и помлади, австралиски истражувачи откриле дека леваците деца имале полоши резултати од десните раце неколку мерки, вклучувајќи вокабулар, читање, пишување, социјален развој и груби и фини моторни вештини. Децата со мешани раце работеа дури и полошо од левичарите. Децата со мешани раце и леваци имаат поголема веројатност да ги користат двете половини на мозокот на невообичаен начин, што може да ги изложи на ризик за лесни пречки во учењето.

Луѓето кои се леваци се изложени на поголем ризик од психотични нарушувања како што е шизофренија, се вели во студија на Универзитетот Јеил во 2013 година. Кога истражувачите ги анкетирале пациентите во клиниката за ментално здравје, 40% од
оние со шизофренија или шизоафективност рекле дека пишуваат со левата рака; тоа е значително повисоко од 10% од левицата пронајдени кај општата популација. Студиите исто така откриле врски помеѓу неправилноста и дислексијата, нарушување на
хиперактивноста со дефицит на внимание и некои нарушувања на расположението. Разликите помеѓу десничарите и левичарите се навистина прилично суптилни и имаат многу поголем научен интерес од кој било вид практична употреба и многу повеќе
отколку што левата и десната рака се разликуваат едни од други. Не треба да претпоставуваме многу за личноста или здравјето на луѓето само заради раката со која тие пишуваат. Алберт Ајнштајн, Марија Кири, Леонардо да Винчи, Аристотел,Бил Гејтс и во продолжение останатите леваци.

Пеле, познатиот бразилски фудбалер, беше левак. 

Актерката Џулија Робертс е левак. 
Џастин Бибер потпишува автограми и свири на гитара левак. 
Левичарката Анџелија Џоли користела специјално изработени пиштоли за 
реквитити на филмот „Лара Крофт: Гробница“ од 2001 година. 
Барак Обама е последниот во низата левораки. 
Барт Симпсон е само еден од ликовите на „Симпсонови“ кои се леваци.  

Дијана Станчевска

loading...