Силата на љубовта

Еден маж гледа една млада жена во Градскиот Парк, ја смета за привлечна и седнува на клупата до неа додека храни некои гулаби и чита книга. Тој се обидува да не зјапа, но му се восхитува како нејзината долга коса каскадира над нејзините рамена и над
нејзината лесна јакна. Потоа, неговите очи влегоа по нејзината рака кон нејзините нежни раце што ја држат книгата. Чувствувајќи како некој гледа во неа, таа ја спушта својата книга и го гледа темнокосото момче со сенка од пет часот, обидувајќи се да не ја погледне, туку им се заклучуваат очите. Тоа е љубов на прв поглед. Како што деновите напредуваат во недели, тие двајцата се запознаваат и наоѓаат повеќе
заеднички врски. Тие стануваат сè поблиски и поблиски, а љубовта станува утеха, ќебе кое ги одржува топло и ги носи секој ден. Тоа е удобноста на љубовта во секојдневниот живот.

Еден ден, жената добива работа што бара од неа да се врати во Франција, каде што е израсната. Тој привремено оди со неа да и помогне да се воспостави, има намера и сака да и се придружи кога тоа ќе му го дозволи сопственото работно место. Тие минуваат
четири убави недели во Франција и таа му покажува знаменитости што ги знаат само локалното население, како што се маркетите и историското кино. Потоа доаѓа денот кога тој мора да се врати во Македонија. Неговото срце се крчка додека ја прегрнуваше и бакнуваше збогум, никогаш не знаејќи кога повторно ќе ја види физички и оди низ обезбедувањето на аеродромот.Се качи во авионот и разговара со неа на телефон сè додека стјуардесата не побара од него да го исклучи телефонот. Тој седи, гледајќи низ прозорецот додека авионот се оддалечува од портата и првите десет минути, се чувствува како некој да има закачено кабел на срцето и да го врзува за асфалтот. Зашто тој се расипува, тивко плаче во себе додека срцето му се откинува од градите.Е тоа е љубовта болка.

Дијана Станчевска

Испратете и Вие ваш текст на info@ubavo.mk

loading...