Како да препознаете дека авокадото е доволно зрело за јадење?

Постојат неколку трикови за купување на идеално авокадо. Покрај чувството за допир, ќе мора да се потпрете и на видот. Недоволно зрелото авокадо изгледа зелено и е мазно на допир. Тежината е исто така многу поголема од на зрело авокадо. Кога авокадото е доволно зрело, неговата кора станува темно зелена, скоро црна. Исто така, текстурата на авокадото повеќе не е мазна, има жлебови сама по себе.

Ако вашето авокадо е зрело и подготвено за употреба, треба да го чувате во фрижидер додека не сакате да го јадете. Авокадото има тенденција многу брзо да се претвори од цврста форма во непрепознатлива каша, па нивното чување на ладно место придонесува за продолжување на рокот на траење. Ако откриете дека авокадото не е доволно зрело, треба да го чувате надвор од фрижидерот најмалку три до четири дена. Ако го чувате во фрижидер во овој случај, може да се случи студот да се вмеша со неговото созревање.

Еден од триковите што можете да го користите за да го забрзате процесот на зреење на вашето авокадо е следниот: ставете го во хартиена кеса заедно со зрела банана. Бананата ослободува гас наречен етилен и го започнува процесот на зреење. Исто така, ако немате банана при рака, поставувањето на авокадото на сончево место во куќата ќе го забрза зреењето.

loading...