Денеска се одбележува Светскиот ден на здравјето

Низ светот денеска се одбележува 7. април, Светскиот ден на здравјето. Одбележувањето на овој ден кое е под покровителство на Светската здравствена организација има за цел да ја подигне свеста за здравјето на сите луѓе.

Имено, овој ден за првпат се одбележал во 1950. година, а одбран е токму 7. април бидејќи на тој датум во 1948 е формирана СЗО.

loading...