Стратегии за надминување на анхедонија и депресија

Страдањето не е личен избор, никој не избира болка или емоционална изолација по своја волја. Нема анестезија за да се избегне страдање, мрачните времиња мора да се соочат со интегритет, храброст и ентузијазам.
Животот не е секогаш лесен. Ние ја кажуваме оваа фраза многу често, и само оние кои имаа среќа да не бидат погодени од „неволја“ не се во можност да ја разберат вистината на овие зборови.

Да живееме значи да се соочуваме со предизвици, да дозволиме среќа да ги опфаќа нашите животи и да прифатиме дека од време на време страдањето ќе ни тропне на вратата за да нè тестира.

Сите не ги трпиме исто оние удари што ни ги нанесува животот. Постојат оние кои подобро се справуваат со разочарувањата и оние кои ги интернализираат, дозволувајќи им да ја поткопаат самодовербата.

Ниту една тага не се доживува на ист начин, исто како што ниту една депресија нема исто потекло, ниту пак различни луѓе се соочуваат со неа на ист начин.

Сепак, постои многу чест симптом што сите некогаш сме го испробале на некој начин: анхедонија.

Тоа е момент кога е невозможно да се почувствува задоволство и да ужива во работите. Нашиот мозок, така да се каже, „одлучува да се исклучи“. Вие не чувствувате ништо, па затоа не ни страдате.

Можеби сте го доживеале ова кога апатијата и обесхрабрувањето ве обземаат неколку дена. Што се случува кога оваа состојба станува хронична? Што се случува кога ќе престанеме да го „чувствуваме животот“ ?

Денес сакаме да го решиме ова прашање за да ви понудиме стратегии и да ви помогнеме да го истражите овој многу важен аспект.

Анхедонија: кога ќе го изгубиме задоволството да живееме.

Како што рековме на почетокот, нема анестезија за животна болка. Кога анхедонијата во нашиот мозок е претставена како одбранбен механизам, тоа не ни дава никаква помош. Далеку од тоа.

Да почнеме со разјаснување на некои аспекти:

Анхедонија не е болест или нарушување: тоа е симптом на емоционален процес.
Иако во повеќето случаи е тесно поврзана со депресија, може да се појави и во случаи на деменција како што е Алцхајмеровата болест.
Секој, повеќе или помалку, понекогаш доживеал анхедонија: незаинтересираност за социјални односи, храна, комуникација.
Вистинскиот проблем се јавува кога анхедонија ја одзема секоја трага на човештвото: не чувствуваме ништо кога се соочуваме со изрази на наклонетост, не ни треба никој покрај нас и ниту еден стимул не создава задоволство во нас, ниту храна, ниту музика … ништо.

Оваа мала подложност на надворешни дразби се рефлектира во депресивниот мозок. Важно е да се има предвид какви процеси се активираат во нас кога доживуваме анхедонија:

Кога оваа состојба станува хронична, а депресивните процеси продолжуваат со текот на времето, нашите мозочни структури претрпуваат промени, кои влијаат на нашите проценки, нашите мисли и нашите емоции. Фронталниот лобус, поврзан со донесување одлуки, е намален.

Стратегии за надминување на анхедонија и депресија

Депресијата не се „лекува“, се соочува од ден на ден. Потребни се повеќе пристапи, засновани на реалноста на секоја индивидуа. Терапиите, семејната поддршка и, пред сè, личните ресурси се клучни елементи.

Од наша страна, ве покануваме да ги разгледате следниве аспекти:
Ако може да се извлече нешто позитивно од анхедонија, тоа е дека таа ја одделила можноста за чувство. Сега кога сте „анестезирани“ од болката, време е да се запрашате што ви треба.
Дали ви треба мир и среќа за да се вратите во вашиот живот?
Треба да престанете да бидете затвореници во минатото.
Треба да престанете да страдате. Имајте храброст да живеете повторно, отворете ја вратата на срцето, дозволете си повторно да бидете среќни.

Размислете за сите овие аспекти неколку минути и секогаш запомнете дека животот е ЧУВСТВО по целиот свој интензитет, без разлика дали е во добро или во зло.

loading...