„Луѓето со добро срце и во другите го будат доброто.“ Епископ Партениј

„Кога имаш добро срце… Многу помагаш, многу веруваш, многу даваш, многу сакаш, а се чини дека секогаш си најмногу и повредуван.“

„Луѓето со добро срце и во другите го будат доброто.“

„Ниту една убавина не сјае толку сјајно како што сјае доброто срце.“

„Најкорисниот посед на една личност не е главата полна со знаење, туку срцето полно со љубов, со уши кои слушаат и раце кои се желни да помогнат.“

„Ништо не ја погодува добрата душа и доброто срце повеќе од живот помеѓу луѓе кои не ги разбираат.“

„Добрите луѓе се како свеќа. Ќе се изгорат себе за да им дадат светло на другите.“

„Попрво би бил сиромашен, но со добро срце, отколку богат со лоши намери.“

„На крајот од денот, нема да се сеќаваш на луѓето со прекрасно лице. Ќе се сеќаваш на оние со прекрасно срце и душа.“

Епископ Партениј , Игумен Бигорски

loading...