Бидете внимателни ако користите кантарион!

Традиционалната употреба на кантарион во третманот на кожни болести, бактериски, вирусни инфекции и пептични улкуси е позната уште од античките времиња. Она што е помалку познато е дека кантарион не одговара со многу лекови, ја менува нивната биорасположивост и ефикасност, и затоа, треба да се внимава кога се користи кантарион.

Бидете внимателни кога го комбинирате кантарион со лекови.
Во аптеките, кантарион може да се најде во форма на капсули, таблети, вагинални таблети, масла и чаеви во форма на “слободна продажба”.

Традиционалната употреба на кантарион во третманот на кожни болести, депресија, бактериски, вирусни инфекции и пептични улкуси е позната уште од античките времиња. Она што е помалку познато е дека кантарион комуницира со многу лекови, ја менува нивната биорасположивост и ефикасност, и затоа, треба да се внимава кога се користи кантарион.

Бидете внимателни кога го комбинирате кантарион со лекови
Во аптеките, кантарион може да се најде во форма на капсули, таблети, вагинални таблети, масла и чаеви во форма на “бесплатна продажба”. Капсули / таблети од кантарион, кои најчесто се користат за лекување на блага до умерена депресија, може да се купат во Србија без рецепт, без претходна консултација со лекар, и затоа е важно луѓето што користат кантарион да земаат во предвид интеракциите што кантарион може други лекови.

Избегнувајте кантарион со антидепресиви.
Како одличен природен лек во третманот на депресија, важно е да се напомене дека препаратите од кантарион (капсули, таблети, масло за внатрешна употреба, чај) никогаш не треба да се комбинираат со антидепресиви, бидејќи имаат ист механизам на дејство – и двете го зголемуваат нивото на серотонин и допамин кои се одговорни за доброто расположение, и тој ефект се акумулира, односно се таложи. Поради зголемениот ефект, може да настане прекумерно ослободување на серотонин, што претставува ризик за понатамошен развој на серотонински синдром.

Затоа, ако користите кантарион, користете го, бидејќи е навистина одличен и многу лековит, но користете го со претпазливост!

loading...