Која храна го забавува стареењето?

Не можеме да го спречиме хронолошкиот часовник, но науката се повеќе ни покажува дека можеме да влијаеме на темпото.

Практикувањето здрава исхрана е еден начин да се забави стареењето до одреден степен. За да може храната навистина да направи разлика во здравјето и изгледот, мора да ја јадеме редовно за да има влијание.

Која храна може успешно да се бори со предвремените знаци на стареење:

Боровинки – Одличен извор на витамин Ц, влакна и содржат многу антиоксиданси. Истражувањата велат дека тие ги зачувуваат когнитивните функции и имаат позитивен ефект врз здравјето на срцето. Нивната сина боја доаѓа од антоцијанин, клучен антиоксиданс.

Чај – Вториот најкористен пијалок во светот, покрај водата, има бесконечни придобивки против стареење. Чајот хидрира и е исполнет со антиоксиданси за да се бори против воспалението познато како фитохемикалии.

Ореви – Една нова студија покажала дека жените кои редовно конзумирале јаткасти плодови во средна возраст, стареат поздраво и поспоро во споредба со оние кои не јадат ореви. Оревите, исто така, играат важна улога во здравјето на срцето, помагаат при управување со здрав крвен притисок и содржат изобилство антиинфламаторни фитохемикалии.

Грав – Гравот е од ретките намирници кои вклучуваат две категории храна: јаглехидрати и протеини.

Круши – Поголемиот внес на флавоноли во исхраната пронајден во круши, лиснати зеленчуци, брокула, портокали, домати, грав, маслиново масло и чај е поврзан со намален ризик од развој на деменција поврзана со Алцхајмерова болест.

loading...