Митови за развод во кои треба да престанете да верувате

Митовите за развод се толку присутни во нашето општество, а завршувањето на бракот сè уште е табу тема.

Ви ги претставуваме најчестите заблуди за развод во кои многумина се уште веруваат. Ве молиме имајте предвид дека не сите статистики се толку црни како што претходно мислевме.

Митови за разводот
Половина бракови завршуваат со развод

Митот дека 50% од браковите пропаѓаат е застарена информација, која била актуелна пред 40 години. Истражувањата покажаа дека во 90 -тите години, 70% од браковите биле успешни, а денес, бидејќи луѓето се венчаат подоцна, носат позрели одлуки. Оттука доаѓа и помалиот процент на разводи.

Развод и влијанието врз децата

Според истражувањата, разводот може да биде стресен за децата, но не може да им наштети или да влијае на нивниот понатамошен психолошки развој, ниту ни приближно негативно како да продолжиле да живеат со двајцата родители кои постојано се караат. Бројни студии покажаа дека на децата им е потребна стабилна и мирна средина, без разлика дали родителите живеат заедно или не. Клучно е родителите да се согласат и да бидат присутни во животот на своите деца, без оглед на разводот.

Разводот е неуспех

Многу луѓе, по разводот, водат посреќен и здрав живот. Затоа, разводот во никој случај не е неуспех во повеќето ситуации.

Заедничкиот живот пред брак ги намалува шансите за развод

Студија од 2014 година на Универзитетот во Јужна Каролина покажа дека кога партнерите живеат заедно пред бракот тоа не влијае на квалитетот на самиот брачен живот. Што значи дека овој чекор, пред свадбата, не обезбедува долгорочен брак.

Неверство и развод

Спротивно на многумина, неверството не е најчеста причина за развод. Има многу парови кои останале во брак и покрај изневерувањето.

Незадоволство

Бракот не е секогаш лесен. Понекогаш бара многу енергија, разбирање и комуникација. Ако сме незадоволни од еден сегмент од бракот, тоа не значи дека разводот е неизбежен, ниту дека е невозможно партнерот и вие да работите на сегментот од кој сте незадоволни за да го поправите.

loading...