Рецепт за убав ден на Христијан Младеновски

Младиот, талентиран и уникатен дизајнер Христијан Младеновски денеска се дружи со вас во рубриката „Рецепт за убав ден“.

Што содржи еден убав ден? Тоа е сложено прашање со променливи одговори. Ниту еден ден не е сосема ист и различни стандарди ги одвојуваат исклучителните денови од рутинските. Сепак, верувам дека клучот за среќата лежи во наоѓањето задоволство во малите нешта на нашето инаку приземно секојдневно постоење. Како таков, во овој краток текст ќе имам за цел да се фокусирам на тоа како изгледаат повеќето од моите денови и како се трудам да извлечам максимум од секој од нив. Според мене, еден од најважните предуслови за задоволително прекрасен ден е начинот на размислување што некој го поставува за себе. Дури и највнимателно планираните денови за одмор не поминуваат без нивните уникатни и обично непредвидени групи на предизвици и пречки. Така, помалку се фокусирам на поставување перфекционистички очекувања во врска со она што следува (на пр. „Морам да се истакнам во целата моја работа денес“ или „Не можам да почувствувам ниту една негативна емоција“) и повеќе на тоа да го дадам најдоброто од себе, колку што јас. можам да дадам на тој одреден ден. Откако оваа намера е успешно поставена, продолжувам со утринското кафе кое е апсолутно задолжително и си правам здрав појадок, неопходен кога станува збор за поттикнување на мојот ум и тело во остатокот од денот. Конкретната содржина на појадокот варира во зависност од денот; сепак, моите омилени опции вклучуваат варијации на пржени јајца или парчиња леб со различни намази (на пример, ајвар, хумус или крем сирење). Откако ќе ги завршам моите утрински ритуали, следните неколку часа ги поминувам фокусирајќи се на мојата работа, правејќи дизајнерски скици или работејќи на самите дизајни. Како студент по моден дизајн, работата што ја работам вклучува неструктуриран креативен процес кој понекогаш се рефлектира и во структурата на денот. Сепак не е можно да се „закажат“ изливите на креативност за одреден дел од денот! На пример, кога барам инспирација за нова колекција, честопати се шетам во природа за да се опуштам и да го расчистам умот. Моите прошетки во природа придонесуваат за некои од најубавите денови што ги имам во текот на неделата. Меѓутоа, во одредени денови се занимавам и со повеќе рутински и механички задачи (на пр., купување ткаенина, изработка на дизајнерски парчиња, планирање и изведување фотосесии) што е полесно да се распореди во текот на денот на поригорозен начин. Без оглед на тоа колку долго трае неизбежниот работен тек секој ден, за да одржам рамнотежа, секогаш се трудам да најдам најмалку 10 минути дневно за да комуницирам со моите пријатели или на социјалните мрежи или лично. Секогаш кога денот ми дозволува, сакам да поминувам квалитетно време со најблиските луѓе, обично навечер. Друг многу важен аспект од денот за мене е грижата за моите миленици, мачки, и посветувањето време на помагање на бездомните животни воопшто. Помеѓу сето ова, се обидувам да зграпчам ручек кој си го приготвувам тој ден кога сум дома. Инаку, земам некој вид на брза храна кога времето и обврските не го дозволуваат тоа. Додека се соочувам со различни предизвици во текот на денот, имам за цел да останам благодарен за работите што ги имам, да задржам став „можам да ги направам“ за работите што ќе ги добијам и да се потсетам себеси дека ниту една тешкотија или пречка не може да трае засекогаш. Накратко, со цел да се обезбеди шанса повеќето денови да испаднат убави, предлагам оддалечување од перфекционистичките очекувања, најмалку 10 минути правење нешто што го сакате, само заради чувството кое ви го приуштува, и потсетување на самите себе дека ништо не трае засекогаш во случај на соочување со потешкотии во текот на денот.

loading...