Како да го мотивирате детето кога не сака да си ја заврши домашната задача?

Повеќето родители ќе ви кажат дека најтешката работа од се е да ги натерате децата да прават нешто што не сакаат да го прават.

Од друга страна, тоа се работи кои треба да ги прави детето, а вие како родител сте во незавидна положба, бидејќи треба да инсистирате на нешто што тие категорично одбиваат. Домашната работа е една од оние работи што им е особено тешка на децата.

Клучот за вашиот успех е да пронајдете начин да го мотивирате вашето дете, како и да ја претворите домашната задача во прашање на добра навика, што на детето нема да му биде тешко. Многу деца не сакаат да прават домашна задача затоа што по долги часови на училиште, едноставно им недостига енергија и интерес за тоа. Исто така, тие чувствуваат дека за тоа време ја пропуштаат можноста да гледаат цртани филмови, да си играат со пријателите или браќата и сестрите. Во продолжение ви носиме мали трикови за да го мотивирате вашето дете кога ги извршува домашните задачи.

Објаснете му на детето дека учењето е важно – Многу деца имаат погрешна претстава за тоа зошто треба да учат и да прават домашни задачи. Важно е да му објасните на детето дека целта на учењето не е да стекне добри оценки, туку да стекне нови знаења и вештини, кои го прават побогат човек. Со секоја нова информација во нивниот ракав, тоа подобро ќе го разбере светот околу себе и ќе биде поснаодливо во него. Исто така, посочете што се случува кога некој не учи доволно и не обезбеди соодветно образование. Дополнително, ако вашето дете разбира што сака (која област) и што би сакало да биде кога ќе порасне, тоа може да биде голема мотивација за учење.

Внесете забава во целата приказна – Зошто е досадно извршувањето на домашните задачи? Секогаш кога е можно, обидете се да вклучите забава во нивното извршување. Помогнете му на вашето дете да ги претвори деловите од текстот кои тешко ги памети во песна. Најдете термини кои ги поврзуваат со она што моментално го учат за да можат полесно да се сетат на она што го научиле кога наставникот ги рецитира на часот. Дозволете му на детето да покани соученик да ја завршат домашната задача заедно.

Помогнете му на вашето дете да развие рутина – За да му олесните на детето да ја стекне рутината на извршување на домашните задачи, работете заедно за да закажете активности за секој ден во неделата. Одвојте време за одмор, за грицки, за забава, но и за работа. Разгледајте ги предлозите на вашето дете бидејќи тој најдобро знае кога е најрасположен да се посвети на учење во текот на денот. Кога ќе се навикне на распоредот на активности и ќе создаде одредена рутина, ќе биде помалку фрустрирано кога ќе дојде време да ја заврши домашната задача, ако знае, на пример, дека ќе следи играње видео игри.

Забележете кои предмети му одат лесно а кои потешко – Обидете се да ги следите домашните задачи на детето од различни предмети. Секое дете е различно и додека некому му е полесно да се занимава со општествени науки, некој е повеќе свртен кон природните. Кога ќе добиете увид во кои предмети му создаваат проблеми на вашето дете кога ги прави домашните задачи, обидете се да бидете при рака кога е фокусирано на нив, како и да обезбедите повеќе време за тие предмети кога креирате распоред за учење.

loading...