Жена си, најсилна си и затоа чекори храбро напред!

Отсекогаш сум бил личност која се извинува за сè.

Се извинувам на келнерот кога ми носи погрешен пијалак и барам нов. Се извинувам кога некој ќе сретнам случајно без размислување. И се извинувам на сите кога ненамерно ќе сторам нешто погрешно.

Но, најлошо од сè, се извинувам кога правам нешто за себе. И јас секогаш се чувствувам лошо во врска со тоа.

Иако направив нешто добро за мене, нешто што вреди да се живее.

Не треба да се извинувам за работите што ги правам и да бидам среќна. Не треба да се извинувам ако одбивам убав човек кој сака да танцува со мене. Не треба да се извинувам ако моето постоење ги нарушува плановите на другите. Не треба да се извинувам што не сум срдечна во секое време.

Не треба да се извинувам затоа што понекогаш велам “Не” или “Да”. Никогаш не треба да се извинувам кога зборувам онака како што навистина се чувствувам.

Не би требало ни вие.

На крајот од денот, сите треба да направиме што е најдобро за нас. Без оглед на ставовите или озборувањето.

Ние треба да го направиме она што нѐ задоволува на крајот на еден долг ден. Ние мора да престанеме да се извинуваме затоа што ние сме такви – свои. Затоа што сами себе си обезбедуваме можности и прилики.

И затоа, престанете да се извинувате на секој – дури и за најмалата работа. Стоп за недовербата во себе.

Вие вредите повеќе отколку што мислите. Вие сте повеќе специфични отколку што мислите. Значи, одвојте се и одете по патот кој што секогаш го сакавте. Чекорете по сонот кој отсекогаш го сонувавте. Храбро!  Решително и без двоумење живеј, живот за кој отсекогаш сонувавше.

Доколку е потребно, заминете на другиот крај на земјата. Заљубете се во некој сосема поинаков од “вашиот тип на човек”.

Направи нешто ново, нешто поинакво. Планинари низ цела Европа. Откријте што ве прави среќни. И направете го тоа без оправдување.

Вашиот животот не им припаѓа на другите.

Ова е ваш пат. Дојовте до овој свет сами и ќе го напуштите сосема сами. Знаете подобро од било кој друг во што уживате. И така, бидете горди и живејте со уживање. Побарајте услуга. Бидете добри кон себе. Нека поминте денот според вашите желби и потреби.

И живејте животот за кој сте создадени. Без двоумење. Без изговори.

Не застанувајте кога некој ви кажува да бидете претпазливи и да го смените патот. Немојте да се колебате кога луѓето се потсмеваат на вашите соништа.

Не се откажувајте кога во вас зјапаат како во чудо. Исфрлете ги негативностите и научете да го живеете својот живот, најдобро што можете. И никогаш не се извинувајте повторно никому, затоа што го правите она што е најдобро за тебе.

loading...